GEEN VERZENDKOSTEN BOVEN DE ZESTIG EURO MET DE CODE: ZESTIGPLUS

Van welke regelingen kun je gebruik maken bij het inrichten van je thuiswerkplek?

Wist je dat een goede werkplek draagt bij aan productiviteit en welzijn? En wat nou als we je vertellen dat er subsidies, fiscale voordelen en regelingen zijn die je financieel kunnen ondersteunen bij het inrichten van jouw #perfectdesk? In dit blog bespreken we enkele waardevolle regelingen die je kunt benutten. Buckle up, want het is wel een beetje wellicht een beetje een taaie kost, vol van die belastingtermen waar je kippenvel van krijgt. Maar houd het doel voor ogen; misschien zit er wel een financieel voordeel in voor het inrichten van je werkplek;-). 

 

Subsidies en regelingen voor het inrichten van je werkplek

Fiscale voordelen voor ondernemers

Ben je zelfstandig ondernemer of werk je vanuit huis? Dan zijn er fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken (doet een klein dansje). Kosten voor de inrichting van je werkplek, zoals ergonomisch meubilair en apparatuur, kunnen in veel gevallen fiscaal aftrekbaar zijn. Dat is per jaar en per onderwerp verschillend. Het geldt zowel voor zzp'ers, als voor bedrijven die investeren in een gezonde werkplek voor hun werknemers. Meer informatie vind je bij de Belastingdienst over de aftrekbaarheid van zakelijke kosten, zoals hier.

Werkkostenregeling (WKR)

De Werkkostenregeling (WKR) biedt werkgevers de mogelijkheid om bepaalde kosten voor werknemers onbelast te vergoeden. Denk aan de aanschaf van een ergonomische bureaustoel, een goed bureau of andere kantoorbenodigdheden. Binnen de WKR mogen werkgevers tot 1,92% van de totale loonsom onbelast vergoeden. Dit is een ideale manier om werknemers te helpen bij het inrichten van een thuiswerkplek. Meer informatie over de WKR vind je op de Rijksoverheid-website.

Arbowetgeving: Verplichtingen van de werkgever

Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om voor een gezonde en veilige werkplek te zorgen, zowel op kantoor als thuis. Dit betekent dat werkgevers moeten investeren in ergonomische meubels en hulpmiddelen om fysieke klachten te voorkomen. Werkgevers kunnen deze kosten vaak fiscaal aftrekken en het draagt bij aan een verantwoorde inrichting van de thuiswerkplek. Lees meer over de verantwoordelijkheden van werkgevers volgens de Arbowet als het gaat om de inrichting van de werkplek.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Wil je als ondernemer investeren in een duurzame thuiswerkplek? De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt een aantrekkelijk belastingvoordeel voor energiebesparende investeringen, zoals energiezuinige laptops, verlichting of klimaatbeheersingssystemen. Tot 45,5% van de investeringskosten is aftrekbaar van de winst, wat een flinke besparing kan opleveren. Meer informatie over de EIA-regeling vind je bij de RVO hier.

Lokale subsidies en regelingen

Sommige gemeenten bieden extra financiële ondersteuning bij het verduurzamen van woningen of werkplekken. Dit kan variëren van subsidies voor energiebesparende maatregelen tot bijdragen voor het aanschaffen van duurzame meubels. Neem contact op met je gemeente voor actuele lokale regelingen of bezoek de website van Duurzaam Bouwloket om te ontdekken welke subsidies er in jouw regio beschikbaar zijn.

 

Conclusie

Het inrichten van een thuiswerkplek kan een investering zijn, maar met de juiste regelingen en subsidies kun je (soms zelfs flink) besparen. Of je nu werkgever bent, werknemer of zelfstandig ondernemer; er zijn tal van mogelijkheden om financieel voordeel te halen uit het creëren van een gezonde, duurzame werkplek. Neem de tijd om de opties te verkennen en profiteer van de voordelen die deze regelingen bieden!